Arhiva

Pored mlađih sekcija i seniora, u našem klubu postoji izuzetno aktivna i sekcija veterana. U poslednjih nekoliko godina pored odigranih utakmica u okruženju ( Partizan i Crvena Zvezda Beograd, Borac Čačak, Metalac Gornji Milanovac, Slavija Kragujevac, Vladimirci, Pobeda Beloševac, Mrsać, Adrani, Sinđelić Svilajnac, Mika Mudrić Kragujevac, Borovnjak Gornji Milanovac, Domaćin Mladenovac i naši lokalni timovi….)

                                                                                       B.C. Kopenhagen – Danska

25.09.2014.g. ostaće zabeležen kao istorijski datum, tada smo na triagonalu, po prvi put u istoriji našeg mesta, odigrali međunarodnu fudbalsku utakmicu. Pored veterana beogradskog Partizana, naši gosti su bili veterani  BC Kopenhagen iz Danske na čelu sa legendarnim kapitenom danske reprezentacije Jasperom Rasmunsenom. Veterani Partizana su pobedili nas i Dance sa po 2:0, a naš tim je ostvario prvu međunarodnu pobedu golom Vasketa iz slobodnog udarca. O uspešnosti organizovanja turnira i neizbežnog trećeg poluvremena kod Čarlija citiraću poruku koju nam je Jasper poslao po povratku u Kopenhagen, „  Poštovani, gostovali smo širom Evrope, Majorka, Francuska, Španija, Italija… ali je jedna Donja Trepča. Uzeli ste nam srce, budite naši gosti u Kopenhagenu kada god poželite… „Takve reči od takvih asova su nas uverile da za nas nema granica u organizovanju međunarodnih utakmica, jer pored sporta, mi naše prijatelje istovremeno upoznajemo sa istorijom, kulturom,turizmom i privrednim potencijalima Čačka i okoline, organizujući posete muzeju, Ovčarsko-Kablarskim manastirima i jezeru,  Banji Gornja Trepča….

                                                                                   F.C. Nica-Antib- Francuska                                

Već u aprilu 2015 godine, ugostili veterane Nice-Antiba uz dogovor da se oni nama revanširaju u oktobru u Francuskoj. Za njih je organizovan prijem i konferencija za štampu u Skupštini grada, takođe poseta  znamenitostima našeg kraja, kao i triagonal između nas, prijatelja iz Mladenovca i Francuske. Naravno i uvek obavezno treće poluvreme.  Treba reći da smo pobedili  Mladenovac sa 3:2, odigrali nerešeno sa Francuzima 1:1, dok su oni pobedili Mladenovac sa 2:1, zbog više datih golova Zadrugar je bio prvi. Predsednik sekcije veterana Francuza, kao i svi članovi nisu krili oduševljenje gostoprimstvom i nivoom organizacije njihovog gostovanja, citiram „ imam 75 godina, ovako nešto nisam sreo ni doživeo u svom životu. Takvu toplinu,ljubaznost iskrenost… Brinem da li ćemo moći ovim divnim ljudima da uzvratimo na ovakvom nivou… „  

                                                                                 N.K. Vallis Aurea- Hrvatska                  

 U junu smo ugostili veterane F.K.“ Vallis Aurea“ iz Kutjeva , Hrvatska. Utakmica je završena rezultatom 3:3, uz konstataciju većine naših članova da se radi o ozbiljnoj ekipi. Podrazumeva se da su naši gosti takođe obišli sve planirane znamenitosti našeg kraja u toku dva dana boravka, uz obavezno treće poluvreme.                                     

                                                                                       F.C. Nica-Antib, revanš                                                                                                                                          

Krajem septembra, krenuli smo na revanš u Francusku uz turističku posetu San Remu u Italiji. Dočekani smo na vrhunskom nivou, obišli  Monako, Monte Karlo, Ez, Nicu, Antib i Kan. Prinčevsku palatu u Monaku, Stazu Formule 1, popili pivo u kafiću pit-stopa, najluksuzniju kockarnicu u Monte Karlu,muzej i kuću Pabla Pikasa u Antibu, Kroazetu u Kanu….. Pobedili sa 1:0, osvojili pehar. Na oproštanoj večeri doživeli neverovatan pljusak i poplavu biblijskih razmera. Ostali bez minibusa, automobila i garderobe. Pokazali izvanredan nivo hladnokrvnosti, organizovanosti i snalažljivosti, spasavajući iz bujice, žene, decu i stare, na čemu nam je čestitao lično i Francuski predsedni Fransoa Oland. Kruže i dve istinite anegdote sa ovog puta. Prva kaže da je predsednik veterana Francuza gostujući u Trepči izjavio: „naš gradonačelnik prima samo bogataše teže od  5 miliona dolara“, brinući da nam ne može organizovati prijem kao mi njima.No mi smo , zbog nevremena i aktivnosti u spašavanju ljudi,  doživeli kontakt na mnogo višem nivou,imali smo čast da se sa nama rukuje predsednik Francuske!!! Nastavak angdeote glasi: kada je predsednik Francuske pružio ruku Urketu da se pozdravi i da mu čestita, na naše pitanje: „ znaš li ko je ovo ?“ Urke je hladnokrvno odgovorio: „ kako da ne, pa sinoć je sa nama igrao fudbal“ ! Imali smo takođe priliku da se uverimo kako organizovana država brine i rešava takve situacije, obzirom da su nas smestili, obukli i hranili još tri dana dok nismo uspeli da organizujemo povratak u Srbiju. A šta reći o našim domaćinima, koji su sa suprugama sve vreme bili uz nas, ne ostavljajući nas same niti jednog trenutka. Njihove supruge su čak insistirale da nam kompletnu opremu operu i osuše dok ne krenemo nazad, ili jabuke, mandarine, sokove, pivo i picu koju su nam doneli da nam se nađe za put, sat Geci …  Put i događanja za nezaborav, sačuvati i prenositi sledećim generacijama, prijatelji za ceo život. Jedno veliko hvala našim prijateljima iz Francuske na čelu sa Dr. Darkom.   

                                                                                        N.K. Vallis Aurea, revanš                                                                              

April 2016 je bio rezervisan za revanš u  Kutjevu, Hrvatska. Utakmica odigrana na stadionu „ Kamen Ingrada“, završena nerešeno 1:1. Malo je reći da su nas momci dočekali na visokom nivou a posebno ćemo  pamtiti  posetu vinariji „Soldo“ i proizvođaču kulena „Hruška“. Naravno i sve ostalo je bilo sjajno. Na konstataciju dr. Miloja, „ momci svaka čast, stvarno je bilo sjajno“, Kutjevčani su odgovorili: „ nije to ništa, kako ste  vi  nas dočekali i kako smo se proveli kod Vas“! Jedno lepo iskustvo!    

                                                                                      F.K. Lovčičky-Brno- Češka                                          

Oktobar 2016 je bio rezervisan za posetu Brnu-Češka, gde smo odigrali turnir-triagonal i zauzeli prvo mesto, pobedama nad  Klobovsky sršni od 2:1, i evro golom dr. Vlada iz slobodnog udarca nad Lovčičky za 1:0. Zasluženo prvo mesto i pehar idu u Donju Trepču, zaliveni vrhunskim pivom i pesmom prilikom povratka. Pored trijumfa, pamtićemo posetu pivari „ Litovel“, vinariji i obilasku Brna, očekujući ove godine Čehe u Donjoj Trepči na revanšu.

Sve u svemu veterani  Zadrugara, na međunarodnoj sceni ne znaju za poraz, da ih zdravlje i uspeh posluže i narednih godina! Naši dalji planovi su vrlo ambiciozni, u toku 2017 očekujemo Čehe u Trepči, a blizu dogovora  smo za utakmice sa prijateljima iz Makedonije ( Ohrid, Struga), kao i Grčke, Solun, uz tradicionalnu Ilindansku utakmicu sa prijateljima iz Partizana. Dugoročni planovi sežu čak i do drugih kontinenata izuzev Evrope, ali o tome u danima koji dolaze. Naravno da uvek neko ponese više obaveza za organizovanje akcija veterana pa  bi bilo nepravedno ne pomenuti ih: Vlade, Vrzina,Ljubo pečenjar, Pekar, Mrgud, Slavo, Čarli, Nebojša, i naravno Mira Čupova bez čijih mafina i pite sa višnjama ne počinjemo nijedno putovanje!

FK Jedinstvo Gornja Gorevncia – 8. 4. 2019.

NK Portorož-Piran – 13. 4. 2019.

FK Metalac Gornji Milanovac – 10. 8. 2019.

FK Budućnost Stančići – 14. 9. 2019.

NK Portorož-Piran – 5. 10. 2019.

FK Vujan Prislonica – 7. 6. 2020.

TK Gazela Novi Beograd – 14. 6. 2020.

FK Vujan Prislonica – 15. 8. 2020.

FK Bačka Đurđevo – 29. 8. 2020.

FK BIP Čačak – 7. 9. 2020.

FK Vujan Prislonica – 21. 9. 2020.